Typografian tärkeys verkkosivuilla

Moni arvelee graafisen suunnittelijan keskittyvän verkkosivujen suunnittelussa lähinnä kuvien valintaan, värimaailman luomiseen ja yhdistelemiseen sekä hienoihin efekteihin sivulta toiselle siirryttäessä. Harva kuitenkaan huomioi, että verkkosivujen suunnittelu kattaa kaiken kuvista aina pienimpiin yksityiskohtiin, kuten fontin valintaan. Fonttityyppi vaikuttaa valtavasti sivuston ulkoasuun ja lukukokemukseen, vaikkemme tätä heti tajuaisikaan.

Fontit voidaan jakaa raa’asti kahteen ryhmään, joita ovat Serif ja Sans-serif. Serif-fonteissa kirjaimet sisältävät monimutkaisempia tyylittelyjä, jotka ovat olleet käytössä perinteisesti painetussa sanassa, kuten lehdissä ja kirjoissa. Sans-serif on sen sijaan yksinkertaistettu kirjasintyyppi, jonka muotoiluun ei ole pyritty lisäämään ylimääräisiä kiemuroita tai muita tyylittelyjä. Helposti luettavat fonttityypit ovat omiaan nettisivukäytössä. Monimutkainen fontti voi häiritä lukukokemusta ratkaisevasti ja ajaa vierailijat tiehensä, erityisesti jos tekstisisältö on sivuston keskeisimmässä osassa. Fonttivalikoima tuo sivustolle oman luonteensa.

Erityisesti Applen suosimat Adobe Myriad sekä Helvetica ovat nostaneet päätään, kun Applen menestyksestä osansa haluavat yritykset ovat lähteneet mainostamaan tuotteitaan samoilla fonttivalikoimilla, tietenkin huonommalla menestyksellä. Kyseiset fontit ovat kuitenkin hyvin yleispäteviä ja antavat markkinoitavasta palvelustaan ammattimaisen kuvan. Apple on alkanut käyttämään pääfonttinaan Helvetica Neuea uusimmassa OS X –käyttöjärjestelmässään, mikä on ilahduttanut erityisesti verkkosivujen suunnittelijoita.