Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media, eli tuttavallisemmin some, kasvattaa edelleen kävijämääriään eikä hiipumista näytä olevan luvassa, vaikka eri kanavien suosio onkin ollut vaihtelevaa. Yrityksen näkökulmasta sosiaalinen media on täynnä potentiaalisia asiakkaita, jotka on saatava huomaamaan yrityksen tarjoamat tuotteet ja palvelut. Vaikka perusajatus on sama – tavoittaa mahdollisimman suuri yleisö – sosiaalisen median pelisäännöt ovat kuitenkin varsin erilaiset kuin massamedian.

Aluksi on ensiarvoisen tärkeää perehtyä uuden toimintaympäristön luonteeseen. Facebookin, LinkedInin ja Twitterin käyttötavat ovat varsin erilaiset YouTubesta ja Pinterestistä puhumattakaan.

Yrityksen houkuttelevuus ei myöskään kasva automaattisesti some-profiilin luomisella, vaan sosiaalisuus tulee integroida yrityksen markkinointistrategiaan. Lisäksi yrittäjän on varauduttava panostamaan monipuolisten digitaalisten sisältöjen julkaisemiseen ja keskusteluihin osallistumiseen. Some-käyttäjät kaipaavat aitoutta, visioita ja missiota pelkkien mainosten sijaan. On keksittävä muita puheenaiheita kuin omat tuotteet ja yritys, annettava ensin ja pyydettävä vasta sitten sekä muistettava, että yritys on virtuaalimaailmassa sitä mitä julkaisee, tai mitä käyttäjät yrityksestä puhuvat hyvässä ja pahassa. Tavoitteena on saada käyttäjät jakamaan markkinoijan viestiä vapaaehtoisesti edelleen. Yksi vaihtoehto on myös ostaa mainostilaa erilaisilta sosiaalisen median alustoilta, jolloin mainonnan kohdistaminen ei perustu katseltuihin sivuihin, vaan käyttäjään ja hänen itsestään kertomiinsa tietoihin.

Somessa menestyksen avain piilee yrityksen pysymisessä jatkuvasti ajan tasalla omaan toimintaansa liittyvistä asioista ja näihin on pystyttävä reagoimaan reaaliajassa. Ajan hermon aallolla ratsastamiseen kuuluvat myös videoiden lataaminen ja erilaiset pikaviestipalvelut.