Kuvat ja niiden copyright verkkosivuilla

Valokuvat sekä muu kuvitus elävöittävät verkkosivustoa ja keventävät sivurakennetta, tehden sivustosta näin lukijaystävällisen ja miellyttävän selata. Runsaslukuiset, hyvälaatuiset kuvat nettisivustolla luovat myös positiivista vaikutelmaa sivustoa ylläpitävästä yrityksestä tai yksilöstä.

Valokuvien käytöstä nettisivuilla on kuitenkin omat tarkat säännöksensä, joita sivuston ylläpitäjän tulee huomioida ja noudattaa. Puhutaan copyrightista eli tekijänoikeuksista. Mitä tahansa kuvia ei voi noin vain käyttää, ja myös kuvissa esiintyviltä selkeästi tunnistettavilta henkilöiltä on oltava lupa kuvan julkaisuun verkossa. Luvan pyytäminen on tärkeää erityisesti tilanteissa, joissa kuvaa käytetään kaupallisiin tai aatteellisiin tarkoituksiin liittyvillä sivustoilla.

Valokuvien tekijänoikeudet ovat aina valokuvan ottaneella henkilöllä, joka voi antaa tai myydä oikeudet kuvan käyttöön. Valokuvien julkaisun yhteydessä tavallista on ilmoittaa kuvaajan nimi, jos tämä ei ole sitä erikseen kieltänyt. Toisen ottamien valokuvien käytön yhteydessä on hyvä sopia kirjallisesti käyttöön liittyvistä rajoituksista ja muista ehdoista, joita kuvaaja ehkä kuvan käytölle asettaa. Muilta hankittujen kuvien käytössä ja mahdollisen muuntelun yhteydessä on syytä soveltaa myös hyvien tapojen periaatetta.

Internetistä löytyy lukuisia kuvapankkeja, joista voi etsiä kuvitusta sivuilleen. Tarjolla on graafisia elementtejä, taustakuvia, kuvioita, logoja, ikoneita, piirroksia sekä valokuvia. Osa kuvista on maksullisia, mutta paljon kuvia löytyy myös ilmaispankeista vapaasti ladattavaksi. Varminta on selvittää ennen lataamista, mitä lataussivulla sanotaan kuvien käyttöoikeuksista, jotta ei tule rikkoneeksi kenenkään tekijänoikeuksia.