Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi, myöskin SEO-lyhenteellä tunnettu search engine optimization tarkoittaa verkkosivun sijoituksen nostamista hakukoneiden hakutuloksissa sekä hakutulosten tekemistä houkuttelevammiksi potentiaalisten asiakkaiden silmissä. Hyvin tehty hakukoneoptimointi antaa siis yritykselle lisää näkyvyyttä sijoittaen linkin yrityksen kotisivuille Google-haussa ensimmäisten sivujen joukkoon ja ohjaa näin käyttäjät yrityksen omille sivuille haluttujen hakusanojen avulla. Hyvän sijoituksen hakutuloksissa on todettu vahvistavan yrityksen brändiä, tuoden lisää asiakkaita ja kasvattaa näin yrityksen liikevaihtoa.

Ensiarvoista hakukoneoptimointiprosessissa on valita yrityksen liiketoiminnalle keskeiset ja tuottavat hakusanat. Näitä voi olla esimerkiksi ”autoliike” ja paikkakunnan nimi. Avainsanan tai hakufraasin on oltava olennainen ja looginen sekä se kannattaa sijoittaa aina otsikon alkuun. Lisäksi Google-hakutuloksessa otsikkotagin alapuolella näkyvän yksittäisen HTML-sivun kuvauksen tulisi olla ytimekäs tiivistelmä yrityksen toiminnasta. Avainsanoja kannattaa määrittää noin 2-5 kappaletta, ei sen enempää. Nyrkkisääntönä on, että avainsana tai sen taivutukset voivat muodostaa vain noin 2-8 % koko sivun tekstistä. Myös URL-osoitteen pitää olla selkeä ja muistettava ilman mahdottomia pitkiä kirjainyhdistelmiä ollakseen tehokas ja tarkoituksen mukainen.

Hakukoneoptimointi on edelleen käytännössä ainoastaan Googlea varten optimointia, koska Google on länsimaissa ylivoimaisesti suosituin ja toistaiseksi kehittynein hakukone. Hakukoneoptimoinnin katsotaan kasvattavan erityisesti laadukkaiden ja yrityksen kohderyhmään kuuluvien kävijöiden määrää ja parantaa kilpailuasemaa muihin yrityksiin nähden, jotka sijoittuvat hakutuloksissa huonommin. Internetin käyttäjät mieltävät hakutulosten kärkeen nousevan yrityksen toimialan ykköseksi.