Bannerimainonta

Liki jokainen internetin WWW-sivuilla vieraileva törmää joskus bannerimainontaan. Kyseessä on yksi verkkomainonnan muoto, jossa yritys ostaa haluamaltaan verkkosivulta mainospaikan aika- tai näyttöpohjaisella hinnoittelulla. Mainontaa tarjoavat erilaiset välittäjät, verkkomediat ja mediatoimistot.

Mainos voi olla jollain ohjelmointityökalulla tehty staattinen tai animoitu kuva tai interaktiivinen esitys ja sen tarkoituksena on joko kertoa mainostajan viesti jo itse bannerissa tai saada käyttäjä siirtymään mainostajan sivulle banneria klikkaamalla. Mainoksen näyttäjäsivusto saa korvauksen joko mainoksen näyttökertojen, näyttöpäivien, klikkausten tai onnistuneiden transaktioiden perusteella, kun taas mainostajan tavoitteena on houkutella sivuilleen lisää käyttäjiä ja sitä kautta kasvattaa asiakaskuntaansa sekä yrityksen tuloja.

Ongelmana on usein on ns. bannerisokeus eli ihmisten luontainen kyky jättää bannerit huomioimatta. Kuitenkin, jos mainonta on tarkasti kohdennettua, se johtaa tuloksiin. Bannerin ulkonäöllä, sisällöllä ja sijainnilla sivulla on paljon merkitystä sen tehoon ja käyttäjiä tulee jollain tavoin aktivoida klikkaamaan banneria. Tärkeintä onnistumiselle on kuitenkin mainonnan tarkka alakohtainen kohdistus. Esimerkiksi Google Display -verkoston avulla mainontaa voidaan kohdistaa sivustoille, joilta löytyy yrityksen aihealueisiin liittyvää sisältöä. Bannerimainonnan voi kohdistaa sisällöllisesti, internetin selaushistoriaan pohjautuvien käyttäjäprofiilien ja näiden kiinnostuksen kohteiden pohjalta, maantieteellisesti tai aikavyöhykkeen mukaan sekä nettiostoskäyttäytymiseen perustuen.

Tosin varsinkin suosittuja suomalaisia sivustoja syytetään korkeasta hintatasosta ja sanotaan, että kallis mainoshinta saa yrityksen unohtamaan bannerimainonnan. Kuitenkin verkkomainontaan panostettiin vuonna 2011 kolmanneksi eniten heti sanomalehtimainonnan ja tv-mainonnan jälkeen ja bannerimainonnan osuus oli 39 %, eli noin 86 miljoonaa euroa.