Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi eli suomeksi kumppanuusmarkkinointi on vallannut alaa verkkomarkkinoinnin parissa. Kyseessä on vahvasti tuloshakuinen markkinoinnin muoto, jossa mainostaja ja julkaisija kohtaavat. Mainostaja maksaa ainoastaan toteutuneista klikeistä, joita ovat esimerkiksi verkkokaupoissa suoritettavat ostot, käyttäjätilin luominen palveluun, yhteydenotto tai tilattu uutiskirje. Julkaisijat toimivat asiakkaiden silmissä suosittelijoina.

Käytännössä kuvio menee niin, että asiakas surffaa verkossa ja vierailee kumppanin sivuilla, huomaten mainoslinkin yrityksen omille sivuille. Asiakas klikkaa itsensä myyjän sivuille ja myyjä kompensoi tästä hyvästä kumppania rahallisesti. Ansaintamalleja on monia. Myyjä saattaa maksaa kumppanille jokaisesta kävijästä, jokaisesta asiakkaan tekemästä toiminnosta tai antaa kumppanille määrätyn osuuden asiakkaan suorittaman ostoksen suuruudesta.

Suomessa on jo joukko todellisia affiliate-ammattilaisia ja erityisesti kumppanuusmarkkinointi on hintavertailupalveluiden pääasiallinen liiketoimintamalli. Näin hintavertailussa ovat mukana vain sellaiset yritykset, jotka maksavat julkaisijalle komission. Myös ehkä hieman yllättävästi monien Facebook-sivujen liiketoimintalogiikka perustuu kumppanuusmarkkinointiin eikä monellekaan tule mieleen, että Facebookin statuspäivityksillä tehdään Suomessakin rahaa monia satoja, ellei jopa tuhansia euroja päivässä.

Suurin etu affiliate-markkinoinnissa on ehdottomasti sen laajuus. Mainostaja ei vanhaan tapaan osta mediatilaa ainoastaan yksittäiseltä verkkosivulta, vaan se saa mainosverkoston kautta käyttöönsä laajan julkaisijaverkoston. Mainostaja pääsee näin lyhyessä ajassa ja verraten pienin ponnisteluin mukaan lukuisia uusia medioita sisältävään verkostoon, jotka levittävät mainostajan kampanjaa sopimusehtojen mukaisesti sovittua korvausta vastaan.